Vad betyder vattenpelare i regnkläder? Varför ska du bry dig om det? Vi förklarar nyttan med det för dig.

Vattenpelare - vad står det för?

Rent konkret är vattenpelare ett mått och en vägledning för hur mycket väta plagget tål. Vattenpelare står då för vattentätheten.

För att ta reda på det testas materialet i plagget för att se när det börjar släppa igenom vatten. Detta anges i millimeter.

Exempel: ett plagg har en vattenpelare på 8000 millimeter. Det betyder att materialets rätsida klarar av att stå emot trycket från en mängd vatten som mäter 8000 millimeter på höjden. Detta är alltså innan det börjar bli vått på andra sidan.

 

Vilken vattenpelare ska jag välja?

Ditt val hänger ihop med hur länge du är i våt miljö och vad du gör i den miljön i dina regnkläder.

Vattentätheten brukar börja någonstans på 2000 millimeter.

Räknar du med att vara ute länge i ihållande regn och kanske har någon form av press på plagget, som en ryggsäck eller liknande, kan så hög vattenpelare som möjligt vara aktuellt. 

Extra tryck på ett plagg bidrar nämligen till att vattnet pressas genom på ett helt annat vis än om man enbart bär plagget utan tryck.

 

Vattenpelare efter aktivitet

Du ska också tänka på hur mycket aktivitet du har i ditt regnplagg.

I ett rörligt jobb, kan en låg vattenpelare vara att föredra. Material som är mycket täta utifrån är ofta även täta inifrån, vilket ger mindre ventilation. Då blir du våt av din egen fukt eller svett.

Det här hänger även ihop med plaggets yttermaterial och foder. Allt tillsammans påverkar plaggets förmåga att transportera ut fukten.

Alltså är så hög vattenpelare som möjligt kanske inte vad du behöver. Välj istället efter behov och nivå av aktivitet och tänk på hur mycket ventilation du vill ha.

Tillagd i varukorgen